We kennen het allemaal wel, we doen onze schoenen uit en hebben last van zweetvoeten. Deze kunnen behoorlijk onaangenaam ruiken. Zweten is een normale reactie van het lichaam om warmte kwijt te raken. Als je je meer inspant of je bent in een warme omgeving dan gaat je lichaam van zelf meer zweten om af te koelen. Zweet wordt uitgescheiden door zweetklieren. Zweet is van zichzelf reukloos als het uitgescheiden wordt. De vieze geur die zweetvoeten kunnen afgeven wordt veroorzaakt door micro-organismen die het heerlijk vinden om in een warme en vochtige omgeving te leven.

Het voorkomen van zweetvoeten

Er zijn verschillende middelen om zweetvoeten te voorkomen. Je hoeft niet meteen dure middeltjes aan te schaffen maar je kunt gewoon thuis beginnen.

  1. Begin met het wassen en goed drogen van je voeten. Als je voeten nat zijn trek geen sokken en schoenen aan. Je kunt je voeten wassen met een antibacteriële zeep en nadien schone en droge sokken aandoen.
  2. Bacteriën vermenigvuldigen zich snel in een warme en vochtige omgeving. Ze houden niet van kou of hoge temperaturen. Daarom kun je je sokken en/of schoenen een keer wassen op een temperatuur die hoger is dan 75 graden Celsius. Doe dit alleen als je zeker weet dat je sokken en schoenen tegen deze temperatuur niet stuk gaan.
  3. Een natte huid is een mooie pek voor bacteriën . Strooi wat talkpoeder in je sokken en je schoenen. Talkpoeder absorbeert vocht en houdt je voeten droger. Ook zijn er voetdeodorants die je kunt kopen.
  4. Verwijder overtollig eelt van je voeten. Eelt op je voeten kan pijnlijk zijn en het draagt ook bij aan zweetvoeten. Dit komt omdat eelt bij zweterige voeten veel vocht opneemt. Eelt verwijderen om de kans op natte, pijnlijke en geurende voeten te bestrijden is belangrijk.

 

Een van de grootste  veroorzakers van zweetvoeten zijn het gebruik van de verkeerde sokken en ook schoenen. Om zweetvoeten te voorkomen, kun je het beste kiezen voor kwaliteitsschoenen die je goed passen. Bij slecht passende schoenen gaan je voeten namelijk op en neer schuiven in de schoen. Dit kan leiden tot zweetvoeten. Het beste is om schoenen en sokken te kopen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt zoals leder en katoen. Deze materialen nemen vocht op en zijn ademend. Door het zweten van je voeten zitten niet alleen je schoenen, maar ook je sokken vol met bacteriën. Het is dus handig om elke dag een schoon paar sokken te dragen. Ook voor je sokken kan je het beste gebruik maken van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld katoen.

Het gebruiken van anti-zweetsokken

Een hulpmiddel die je kunt gebruiken zijn het dragen van anti-zweetsokken. Er zijn verschillende soorten anti-zweetsokken zoals bijvoorbeeld bamboesokken, sokken met vitaliserende algen of coolmax technologie. Dit soort sokken zouden een antibacteriele werking hebben. Als de sok  goed is uitgevoerd heeft het ook een ventilerende werking. Op die manier kunnen je voeten ademen. De anti-zweetsokken helpen tegen geurtjes aan de voeten en gaan veel langer mee voordat je ze moet wassen. Zelfs mensen met extreme zweetvoeten kunnen dit soort sokken aandoen. Ze zitten bovendien erg comfortabel en zijn aangenaam, zelfs in de warmte.

Rate this post