Dressings, kledingrekken en -kasten, je vindt ze in alle vormen, groottes en uitvoeringen. Wat de ontwerpers van je garderobe je niet vertellen is hoe je het best aan de slag gaat met het inrichten van deze ruimte. Heb jij nu een compleet ingerichte dressing op maat of woon je in een appartement en kies je voor een all-in kledingkast? De organisatie van je kledingkast zorgt niet alleen voor een duidelijk overzicht, maar biedt daarnaast ook de optimale bescherming voor je kledij. Lees hier een paar goede basistips van kledingrek-verkoper om mee aan de slag te gaan en tover jouw kledingrek en kledingkast om in een perfecte dressing!

De opbouw van je kledingrek

Afhankelijk van je garderobe kies je voor meer kledingrekken of voor meer lades en legplanken. Maak alvorens je aan de slag gaat met het ontwerpen of kiezen van jouw ideale kledingkast of kledingrek eerst een ruwe inventaris op van je kledij. Vergeet ook schoenen, tassen, riemen en andere accessoires niet op te nemen in de inventaris. Zij verdienen ook een specifiek plekje in jouw kleedruimte.

kledingrek

Jurken

Wie een uitgebreide collectie aan jurken heeft kiest vanzelfsprekend hoofdzakelijk voor een kledingrek. Je kunt kiezen voor een ingebouwd rek in een kast, maar handig is ook een apart kledingrek op wieltjes. Het voordeel van het ingebouwde rek is de bescherming tegen stof of licht. Wie opteert voor een kledingrek op wieltjes koopt ook het beste voldoende beschermhoezen, eventueel doorzichtige, om de kledij beter te beschermen tegen stof en kreuken.

Zorg ook voor voldoende kledinghangers, liefst met haakjes, waar je de ingenaaide lussen en schouderriempjes van je jurk kunt aan vasthaken. Het is belangrijk dat je de vorm van je jurk behoudt, knip dus niet zomaar de ingenaaide lussen uit je jurk. Kies voor strapless jurken voor kledinghangers met extra knijpers om je jurk aan vast te maken.

Nette pakken, blazers en mantelpakjes

Je nette pakken of mantelpakjes horen ook aan een kledingrek. Je wilt absoluut geen plooien in je smokingjas. Hier kun je ook weer kiezen voor een ingebouwd kledingrek of eentje op wieltjes. Heel belangrijk hier zijn de juiste kledinghangers. Kies voor de optie met brede schouders, eventueel afgewerkt met velours tegen het schuiven. Zorg er ook voor dat je je broek of rok bij de juiste blazer kunt hangen door te kiezen voor een kleerhanger die een triangelvorm heeft, met voldoende haakjes.

Wie dagelijks een net pak draagt voor het werk heeft zeker baat bij een dressboy. Dit is een soort stoel met ingebouwde kleerhanger, haakjes, rekjes etc. waar je je volledige outfit voor de dag aan kunt hangen zonder dat de vorm eruit gaat. Je kunt er ook je das en accessoires aan vastmaken en zelfs je ondergoed en sokken reeds klaarleggen op het zitvlak. Een dressboy bestaat in verschillende uitvoeringen en vormen, zodat deze gepast is voor jouw type kledij.

Wollen truien en hoodies

In tegenstelling tot een jurk of blazer horen wollen truien of kaptruien helemaal niet aan een kledingrek. De vezels van je stof worden teveel uitgerekt waardoor je trui snel vormloos zou worden. Wie de ruimte heeft, kan in dit geval beter kiezen voor een aantal legplanken ingewerkt in de kledingkast.

Wil je alleen maar werken met een kledingrek, bijvoorbeeld omdat je graag wieltjes hebt om te verplaatsen? Kies dan voor de optie waarbij boven- of onderaan het kledingrek ook een legplank is gemonteerd waarop truien gelegd kunnen worden. Kleine kanttekening hier: je pulls worden op deze manier helemaal niet beschermd tegen stof, kies deze oplossing dus enkel uit noodzaak.

Lingerie en sokken

Iedereen kent de goede oude sokkenla, uiteindelijk is dit soort opbergruimte nog steeds het meest geschikt voor kleinere kledingstukken. Wie ook hier opteert voor een kledingrek kan kiezen voor de versie met onderaan gemonteerde laden. Dankzij deze laden worden je kledingstukken beschermd tegen stof.

Hou je meer van een kledingrek met gemonteerde legplanken? Koop dan een paar mooie opbergdozen passend bij je interieur om je kleinere spullen zoals lingerie en sokken in op te bergen. Er zijn speciale opbergdozen ontworpen om ondergoed, sokken en accessoires in op te bergen. Deze hebben specifieke compartimentjes en zijn zeer makkelijk in gebruik.

Wintermantels, zomerjassen, jassen het hele jaar door

Jassen of mantels die je dagelijks draagt kun je makkelijk aan de kapstok hangen. Ook voor de jas van bezoekers is de kapstok de ideale oplossing. Zeker als de mantels daar geen dagen na elkaar blijven hangen zonder te worden gedragen zullen ze hun vorm behouden. Hou je er toch van om je mantel of jas af te stemmen aan je outfit? Dan is een kapstok niet de beste optie maar opteer je beter voor een kledingrek met hangers.

Wie een uitgebreide collectie jassen heeft voor elk seizoen koopt een kledingrek als reserve. Wie hiervoor de ruimte heeft kan het bijvoorbeeld op zolder opbergen en naargelang het seizoen de juiste jassen en mantels naar beneden brengen. Zorg zeker voor voldoende afgesloten beschermhoezen. Op zolder kan er stof verzamelen of spinnetjes schuilen voor de kou, een beschermhoes met rits wordt geadviseerd!

Besluit

Het juiste kledingrek voor de juiste outfit vinden is zonder meer mogelijk. Denk wel eerst goed na over de opbouw van je kledingkast, de inhoud van je garderobe en de juiste kleerhanger! Kledingrek, kledingkast of kapstok, met wat respect voor je kledij en gezond verstand, maak je zeker de juiste keuze!

Rate this post